A szirénázó mentőnek csapódott oldalról óriási sebességgel a motoros, de a mentős a vádlott – videó

Megosztás

A halálos baleset kapcsán megoszlanak a vélemények. A motoros a térfigyelő kamera felvételei alapján egyértelműen a megengedett sebességet jelentősen túllépve száguldott a megkülönböztető jelzését használó mentőautó oldalába. Mégis a mentőst rángatják meg.

Azzal vádolják, hogy nem elég körültekintően haladt a kereszteződésben. A felvételek alapján mi hogy gondoljuk?

Drámai események játszódtak le péntek reggel a Pesti Központi Kerületi Bíróság épületében, ahol annak a mentősofőrnek a tárgyalását tartották, “aki miatt” két éve meghalt egy motorral közlekedő fiatalember. Gelléri László Istvánt a fővárosi Népszínház utcába riasztották egy császármetszésre váró koronavírus-fertőzött kismamához, aki a beavatkozás előtt megszökött a kórházból. A szirénázó esetkocsival Erzsébetvárosban a piros jelzés ellenére hajtott be egy kereszteződésbe, s balról, fékezés nélkül csapódott az oldalába kétkerekűjével Seres Dávid, aki azonnal szörnyethalt – írja a Blikk.

A vádirat szerint a mentőautó sofőrje úgy haladt át a piros lámpán, hogy nem győződött meg kellő mértékben arról, a neki balról érkező összes jármű biztosítja-e számára az akadálytalan továbbhaladást. Pedig a KRESZ szerint kötelessége lett volna. Ugyan a motoros a megengedettnél gyorsabban közlekedett, de az ütközést kisebb sebességgel sem tudta volna elkerülni. Az ügyészség szerint a mentős 60 kilométer/órával mehetett, de a férfi ezt vitatja, szerinte ugyanis jóval lassabban haladt.

– A dupla körültekintés miatt úgy hajtunk át minden kereszteződésen, hogy visszalassítunk 30-40 km/órára, bármilyen színű is a lámpa. Nem igaz, hogy nem győződtem meg mindenről – magyarázta a bíróságon a mentős, aki tehát nem ismerte el a bűnösségét. A tárgyalássorozat így majd szeptemberben folytatódik a tanúk és a szakértők meghallgatásával.

– Nem tettem olyat, amiért ne vállalnám a felelősséget. A balesetkor éreztem, hogy valami belénk csapódott, amitől majdnem felborult az autó. Azonnal kiszálltunk és megpróbáltuk újraéleszteni a fiatalembert, de csak később tudtuk meg, hogy erre már esélyünk sem volt. – Számomra ez nem egy munka, hanem hivatás. Feltölti az embert, amikor másokon segít – fűzte hozzá. Kiderült, 19 évesen ő is sértettje volt egy balesetnek, amikor frontálisan belehajtott az autójába egy részeg, jogosítvánnyal nem rendelkező fiatal egy lopott kocsival, a baleset után újra kellett tanulnia járni.

Ennyi maradt a motorból a csattanás után. A mentőautó sofőrje gyanúsított, majd vádlott lett, halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt. Mindenki eldöntheti, kit tart jobban felelősnek a halálos balesetért.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek